Ziare.com
Alegeri prezidentiale 2009Turul 1Rezultate Turul 1Turul 2Rezultate Turul 2

Alegerile prezidentiale, marcate de acuzatii de frauda

Fiecare scrutin din Romania a fost tulburat de nereguli la vot si acuzatii de frauda electorala. Dar ce inseamna frauda electorala?

Legea interzice impiedicarea, prin orice mijloace, a exercitarii dreptului la vot. Aceasta fapta se pedepseste cu inchisoare pana la 3 ani.

De asemenea, atacul asupra localului sectiei de votare se pedepseste cu inchisoare pana la 7 ani.

Spaga electorala

Este pedepsita de lege si spaga electorala, care este considerata tot un fel de fraudare a alegerilor. Daca vedeti pe cineva care ofera sau da bani sau produse in schimbul unui vot, semnaleaza-ne! Si aceasta fapta se pedepseste cu inchisoarea pana la 5 ani.

Votul multiplu sau fara drept

Tot frauda se cheama si daca cineva voteaza de mai multe ori sau daca nu are dreptul (de exemplu nu a implinit varsta de 18 ani). Ani trecuti s-a practicat plimbarea alegatorilor cu autobuzul pentru a facilita votul in mai multe sectii de votare. Daca suspectezi ca se intampla asta si in localitatea ta, spune-ne!

Pe de alta parte, alegatorul nu are voie sa introduca in urna mai multe buletine de vot decat are dreptul. Pentru aceasta infractiune, oricine risca sa stea dupa gratii pana la 3 ani.

Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza utilizarea unei carti de alegator sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

Campanie in ziua alegerilor

In ziua alegerilor este interzisa continuarea propagandei electorale, precum si sfatuirea in ziua votarii a alegatorilor la sediul sectiilor de votare sa voteze sau sa nu voteze un anumit candidat. Aceasta fapta se sanctioneaza cu amenda usturatoare de pana la 4.500 lei.

Alte nereguli

- distribuirea de bauturi alcoolice in ziua votarii, in perimetrul sectiilor de votare;

- existenta afiselor sau materialelor electorale la mai putin de 500 metri de sectiile de votare;

- purtarea, de catre membrii biroului electoral al sectiilor de votare, observatori, candidati, reprezentanti mass-media sau jandarmi, pe durata votarii, de materiale cu insemne electorale;

- violarea secretului votului;

- folosirea unor buletine de vot deja votate.

Pentru prima oara in Romania, pe parcursul procesului electoral din 22 noiembrie si 6 decembrie, cetatenii pot sesiza la 112 evenimentele de natura electorala. In ziua alegerilor, in dispeceratele de urgenta sunt desemnate persoane specializate pentru preluarea apelurilor de natura electorala. In acest fel NU va fi afectata capacitatea de gestiune a apelurilor de urgenta.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor