Ziare.com

Biroul Electoral Central


Membrii Biroului Electoral Central
Judecatori
ANA HERMINA IANCUPresedinte
MAURA OLARULoctiitor
GHEORGHITA LUTAC
GEORGETA TEODORESCU
DANUT CORNOIU
Autoritatea Electorala Permanenta
OCTAVIAN OPRISPresedinte
ANA MARIA PATRUVicepresedinte
MARIAN MUHULETVicepresedinte
Reprezentantii partidelor politice parlamentare
CRISTIAN ENEPartidul Democrat-Liberal
ANGHEL STANCIUAlianta Politica PSD+PC
MIHAIL MARIUS BALASESCUPartidul National Liberal
ENIKO KATALIN BIROUniunea Democrata Maghiara din Romania
SITE OFICIAL BEC: bec2009p.ro

Depunerea candidaturilor, pana pe 23 octombrie

Candidatii la alegerile prezidentiale pot sa-si depuna candidatura la Biroul Electoral Central (BEC) pana pe data de 23 octombrie, ora 24,00, cel mai tarziu cu 30 de zile inainre de data alegerilor In data de 23 octombrie debuteaza si campania electorala, iar in urmatoarele 20 de zile de la acest termen se pot depune si solutiona in regim de urgenta toate contestatiile Potrivit legislatiei in vigoare, propunerile la cea mai inalta functie in stat se vor face in scris si vor fi primite de BEC numai daca sunt semnate de conducerea partidului sau a aliantei politice care a propus candidatul sau, dupa caz, de candidatul independent. 29 octombrie este termenul - limita pana la care Biroul Electoral Central comunica ramanerea definitiva a candidaturilor, in urma solutionarii contestatiilor.

Documentele care trebuiesc depuse la BEC

Documentele depuse la BEC trebuie sa cuprinda: prenumele si numele, locul si data nasterii, starea civila, domiciliul, studiile, ocupatia si profesia candidatului si precizarea ca indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a candida, adica are cetatenie romana, domiciliul in tara, drept de vot, varsta de cel putin 35 de ani si ca nu a avut inca alte doua mandate la Presedintie La documentele de inscriere trebuie atasate si declaratia de acceptare a candidaturii, scrisa, semnata si datata de candidat, declaratia de avere, declaratia pe propria raspundere in sensul ca a avut sau nu calitatea de lucrator al Securitatii sau de colaborator al acesteia si lista sau listele sustinatorilor, al caror numar nu poate fi mai mic de 200.000 de alegatori. Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvern pe 2 septembrie pentru modificarea legii alegerii presedintelui prevede ca apartenenta candidatului la partidul politic, organizatia cetatenilor apartinand minoritatilor nationale sau la unul dintre membrii aliantei politice sau aliantei electorale care il propune nu constituie o conditie pentru a candida. Propunerea de candidatura, care cuprinde si semnul electoral sub care candideaza competitorul electoral, se depune si se inregistreaza la BEC in patru exemplare, adica un exemplar original si trei copii. Exemplarul original si o copie se pastreaza la BEC, un altul se inainteaza la Curtea Constitutionala, iar al patrulea, certificat de presedintele BEC, se restituie depunatorului.

Campania electorala dureaza 30 de zile

Campania electorala pentru primul tur de scrutin al prezidentialelor va demara pe 23 octombrie si se va incheia cu 24 de ore inainte de data alegerilor. Primul tur de scrutin se va desfasura pe 22 noiembrie, iar cel de-al doilea - pe 6 decembrie. Pentru prima data in Romania, alegerile prezidentiale au loc separat de cele parlamentare.

22 noiembrie - primul tur al alegerilor prezidentiale.

Este declarat ales candidatul care a intrunit, in primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente. in cazul in care niciunul dintre candidati nu a intrunit majoritatea, se organizeaza al doilea tur de scrutin intre primii doi candidati stabiliti in ordinea numarului de voturi obtinute in primul tur. in cazul in care se va organiza al doilea tur de scrutin, dupa anuntarea celor do contracandidati pentru turul II, incepe campania electorala pentru acest tur, care dureaza pana pe 5 decembrie.

6 decembrie - al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale.

Este declarat ales candidatul care obtine cel mai mare numar de voturi valabil exprimate. in cazul in care se dovedeste ca votarea si rezultatele alegerilor au fost stabilite prin frauda, Curtea Constitutionala anuleaza alegerile si dispune repetarea turului de scrutin in a doua duminica de la data anularii alegerilor. Cerea de anulare a alegerilor trebuie motivata si insotita de dovezi si se poate face de catre partidele sau candidatii care au participat la alegeri, in termen de cel mult trei zile de la inchiderea votarii.

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor